3 nominerede til Kritikerprisen 2016 og en Georg Brandes-prismodtager

Af Mai Misfeldt, 8 februar, 2017

Pressemeddelelse fra Litteraturkritikernes Lav
7. februar 2017

Bestyrelsen for Litteraturkritikernes Lav, der er en sammenslutning af danske litteraturkritikere og anmeldere, har nomineret tre kandidater til Kritikerprisen for 2016:

Maja Lucas for romanen Mor – en historie om blodet (C&K Forlag)

Iben Mondrup for romanen Karensminde (Gyldendal)

Rasmus Nikolajsen for digtsamlingen Tilbage til unaturen (Samleren)
 

Fra Kritikerlavets side vil vi gerne markere indstillingerne af disse tre værker, der i særdeleshed udmærker sig ved deres litterære kvalitet.
Det gør vi med et arrangement i Møllegade Boghandel, Møllegade 8 A, København N., tirsdag den 7. marts kl. 18-20, hvor 3 kritikere vil præsentere – og samtale om – de nominerede værker. Arrangementet er gratis, og alle er velkomne.

Modtageren af Kritikerprisen afgøres via afstemning blandt lavets medlemmer. Dato og sted for prisoverrækkelsen meddeles senere.

Samtidig kan vi meddele, at modtageren af Georg Brandes-prisen for 2016 er:

Ivar Gjørup for Platons gåde (Gyldendal)
Georg Brandespris-udvalget, der i år udgøres af Mads Rosendahl Thomsen, Lotte Kirkeby Hansen og Klaus Rothstein begrunder deres valg således:

"Ivar Gjørup modtager Georg Brandes-prisen 2016 for Platons gåde. Bogen er en lærd, original og på en gang udfordrende og velformidlet indføring i Platons liv og værk. Ivar Gjørups samtale på tværs af årtusinder er en hyldest til skriften og litteraturen, samtidig med at den viser, hvor aktuel Platons grundlæggende tanker om et samfunds indretning er i dag. Platons gåde dramatiserer den antikke verden og fremstiller den omskiftelighed i Platons verden, der ellers let går tabt på afstand uden at forfalde til forenklinger. Ivar Gjørup er passioneret i sin indstilling, både når det gælder kilder og formidling, og det gør Platons gåde til et unikt værk i dansk litteraturkritik."

Både Kritikerprisen og Georg Brandes-prisen er finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.

Spørgsmål kan rettes til mai@maimisfeldt.dk 
Mai Misfeldt, vikarierende oldermand for Litteraturkritikernes Lav

Tak til Ivar Gjørup for lån af illustration