Tillykke, Pablo Llambías!

Af Kamilla Löfström, 25 februar, 2020

Pablo Llambías’ Zombierådhus tildeles Kritikerprisen 2019. Værket har et usædvanligt mellemværende med virkelighedens 98 danske rådhuse, deres virkelige borgmestre, virkelige Albertslundlamper, rødstensforskallede beton, bænke, blomsteropsatser, frontispicer, vandkunster, skifertag, parkeringspladser, flisegange, infostandere, skulpturer, buskanlæg, cykelstativer, byvåben og termokander med en rød prik  – samt ikke mindst et mellemværende med forfatterens værk fra 1997, Rådhus, hvoraf nogle af tekststumperne i Zombierådhus stammer.

Zombierådhus forholder sig i korte prosastykker til demokratiet og fællesskabet. Værket mimer sprog og genrer alle steder fra og stiller spørgsmål som: Hvad betyder det, at vi omgiver os med ting, der er harmoniseret og standardiseret? Hvad betyder det at Google begyndte at fotografere hele verden i 2007? Hvad betyder det, at vi lever i science fiction times? Hvad betyder kunsten? Hvad er en forfatter? Hvad er et fællesskab?

Værket er mest køligt og lidt varmt. Køligheden bor i de simple og solide sætningskonstruktioner, det nøgternt registrerende sprog, i det særligt kommunale vokabular, i en djævelsk dukkefører/observatør af en fortæller (i nogle af teksterne), i zombierne, der vader rundt blandt de levende, i den hårde form og de hårde skift mellem skildringer af kommunale fester og flygtningekvoter. Varmen er i kærlighedsskildringerne, de korte og lange møder mellem mennesker (og hunde!), i de højst levende jegfortællere, i den ømme komik, i en undseelig bevægelse, en anonym person gør på en cykel en morgen osv.

Zombierådhus er et mangefacetteret og uhyre omfattende værk, der er dybt originalt komponeret, fortalt og tænkt. Det står som hovedværk i forfatterskabet og er samtidig et hovedværk i nyere dansk litteratur, der giver os nye perspektiver at tænke og tale om vores samfund og kunst ud fra.

De to øvrige værker, der var nomineret til Kritikerprisen 2019, var Cecilie Linds Mit barn og Jørgen Leths Det bliver ikke væk. To poetiske værker, der også fortjener stor opmærksomhed. Det første skildrer den unge moderkrop, det andet den gamle mands krop. To usminkede skildringer af to forskellige slags skrøbelighed med hver sin både prunkløse og besværgende titel. 

Prisoverrækkelsen kommer til at foregå på BRØG Litteraturbar, nærmere information følger.